Ilmalämpöpumpun huolto ja puhdistus

Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää, sillä pumppu ja sen suodattimet keräävät sisälleen epäpuhtauksia ja pölyä. Tästä syystä sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa riittävän usein, jotta sen läpi kulkeva ilmamäärä ei pienennä koneen hyötysuhdetta.

Ilmalämpöpumpun omistaja pystyy itse pitämään huolen sisäyksikön suodattimista ja laitteen ulkopuolisesta siisteydestä. Sopiva suodattimien huoltoväli on n. 1-2kk. Laite sammutetaan kaukosäätimestä, etupaneeli avataan, suodattimet irroitetaan ja puhdistetaan esimerkiksi pölynimurilla. Ne voidaan myös pestä, mutta sitten ne on kuivattava huolellisesti ennen kuin ne laitetaan takaisin.

Ulkoyksikkö on jatkuvasti altis vuodenaikojen muutoksille ja säälle. Silloin tällöin kannattaa tarkistaa, miltä ulkoyksikkö näyttää ja poistaa roskat sen ympäriltä. Talviseen aikaan kannattaa esimerkiksi pitää huoli siitä, ettei laite hautaudu lumeen. Kaikista Mitsubishi Electricin malleista löytyy automaattinen ulkoyksikön sulatus, mutta mikäli lunta kertyy laitteen ympärille paljon, ei laite pysty enää toimimaan halutulla tavalla.

Syksyisin ilmalämpöpumpun riesana taas ovat puista pudonneet lehdet. Ne kannattaa käydä pyyhkäisemässä pois.

Roskia välttääkseen ilmalämpöpumpulle ei tulisi kuitenkaan koskaan rakentaa omatekoista suojusta, sillä ulkoyksikön ilmansaannista on huolehdittava.

Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun huolto

Ilmalämpöpumpun tehokkaan toiminnan takaa ammattilaisen tekemä vuosihuolto. Hankintaturvaliike tarjoaa osaavaa ilmalämpöpumpun huoltoa merkistä riippumatta.

Ilmalämpöpumpun laajassa huollossa laitteen toiminnot käydään läpi ja luetaan mahdolliset vikakoodit. Sisäyksikön kennostot ja puhallinrumpu puhdistetaan perusteellisesti asianmukaisilla, desinfioivilla pesuaineilla. Kennostoihin kertynyt hienojakoinen pöly alentaa laitteen hyötysuhdetta ja lisää sähkönkulutusta. Ulkoyksikkö puhdistetaan ja tarvittaessa vaihdetaan pieniä kuluvia osia. Kylmäaineet poistetaan laitteesta talteenottolaitteella, punnitaan ja tarkistetaan, onko vajausta. Tarvittaessa kylmäainetta lisätään tarvittava määrä.

Ilmalämpöpumpun vuosittaisella huollolla varmistat, että laitteesi toimii myös jatkossa moitteettomasti ja tuo maksimaalisen energiansäästön.

Ilmalämpöpumpun kylmäkoneen huoltaminen on luvanvaraista, samoin kuin ilmalämpöpumpun asentaminen. Turvatekniikan keskus ylläpitää rekisteriä kylmälaitteiden huoltoon valtuutetuista huoltoliikkeistä.

Kun ilmalämpöpumpun oma huolto ei riitä

Ilmalämpöpumpun omistajan kannattaa olla yhteydessä heti ammattilaiseen, mikäli epäilee laitteen toiminnassa olevan vikaa. Maallikko ei saa missään nimessä ryhtyä sitä itse korjaamaan.

Hankintaturvaliikkeistä hankitun tuotteen takuuaika on kolme vuotta: Kompressorin materiaalitakuu on viisi vuotta. Hankintaturvatuotteiden varaosien saatavuustakuu on kymmenen vuotta.